Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Gunstigere fundamentele factoren gaan grondstofprijzen domineren

Gunstigere fundamentele factoren gaan grondstofprijzen domineren

    De prijzen van de meeste grondstoffen stonden de afgelopen drie maanden onder druk, met sterke dalingen op de markten voor basismetalen.

    De belangrijkste factoren voor de prijsdruk van basis metalen waren niet-fundamentele factoren, zoals de vrees voor de handelsoorlog, de economische stress in de opkomende markten, zorgen over de staat van de Chinese economie en de versterking van de Amerikaanse dollar. Een verdere escalatie van het handelsconflict lijkt waarschijnlijk, waardoor de meeste grondstofprijzen de komende paar weken nog relatief laag en volatiel blijven.

    De olieprijzen stegen de afgelopen tijd als gevolg van verstoringen aan de aanbodzijde. De olieprijzen zullen naar verwachting verder stijgen door een stabiele vraag en een tekort aan aanbod. De aardgasprijs (TTF) is aanzienlijk gestegen als gevolg van de sterkere vraag naar elektriciteit tijdens het hete zomerseizoen in Europa (voornamelijk door airco’s).

    Zodra de onrust over de handelsoorlog afneemt en beleidsmakers tot bezinning komen, zullen positieve fundamentele factoren op de meeste grondstoffenmarkten in het vierde kwartaal opnieuw de prijstrends gaan domineren.

    Bron: ABN-AMRO