Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » “In 2016 meer prijsstabiliteit in industriële markten”

“In 2016 meer prijsstabiliteit in industriële markten”

    Alhoewel 2015 nog maar net een paar dagen achter ons ligt, kijken we alvast uit naar de verwachtingen voor 2016. Voor de metaalindustrie was 2015 een moeilijk jaar waarin de prijzen onder druk kwamen te staan. De grote thema’s die hierin een rol speelden waren: 1) zorgen over economische groei in China, 2) het rentebesluit van de Fed, 3) de versterking van de Amerikaanse dollar en 4) overcapaciteit in veel industriële sectoren. Het vertrouwen in de metaalmarkt werd door deze thema’s hard geraakt. Ook 2016 zal nog een moeilijk jaar worden maar volgens de ABN AMRO zit stabiliteit in het verschiet voor 2016.

    Importvraag blijft stabiel
    Alhoewel de afkoeling van de Chinese economie doorzet, blijft de importvraag naar verwachting stabiel. De prognoses voor de Chinese consumptie zien er voor 2016 en 2017 daarnaast weer iets beter uit met een lichte toename in het groeitempo. Ook is het besef gegroeid bij producenten dat inperking van de capaciteit een noodzaak is en wie zien in veel industriele metaalmarkten langzamerhand productiebeperkingen op gang komen. Het is bittere noodzaak voor meer marktbalans, herstel van prijzen en marges.

    Of de verwachtingen van ABN AMRO daadwerkelijk uitkomen, zullen we moeten afwachten. Wij gaan het nieuwe jaar in ieder geval positief tegemoet!