Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » De verschillende RVS soorten: martensitisch, ferritisch en austenitisch

De verschillende RVS soorten: martensitisch, ferritisch en austenitisch

  Voor het indelen van de verschillende RVS soorten zijn drie families te onderscheiden: martensitisch, ferritisch en austentisch RVS. Iedere RVS familie of soort beschikt over unieke eigenschappen waarin verschillende RVS legeringen onder te brengen zijn.

  RVS Soorten uitgelegd

  Om de RVS soorten beter te begrijpen, leggen wij graag de kenmerkende eigenschappen per RVS soort uit.

  Austenitisch RVS

  Austenitisch RVS wordt veruit het meest toegepast van alle RVS soorten. Austenitisch rvs is aantrekkelijk door de hoge corrosiebestendigheid en is daarmee uitermate geschikt voor vele toepassingen. De meest gebruikte kwaliteit binnen de austenitische groep is RVS 304 die vooral voor binnenhuis toepassingen wordt gebruikt.  Austenitisch RVS kenmerkt zich door  nikkel en chroom als belangrijkste legeringselementen. Typische eigenschappen van deze groep zijn o.a. de grote taaiheid en goede vervormbaarheid.  Naast chroom en nikkel bevatten legeringen uit deze groep soms ook molybdeen en titaan. Voorbeelden van toepassingen zijn: keukenapparatuur, fornuizen, verwarmingselementen en boten.

   Ferritisch RVS

  Ferritisch RVS, met kenmerkend legeringselement chroom, is geschikt voor toepassingen in een weinig agressief milieu. Deze RVS soort bevat vrijwel geen nikkel waardoor het materiaal een lage corrosiebestendigheid heeft en hierdoor een relatief lage prijs heeft.  Door het lage koolstofgehalte is deze soort goed te bewerken en vormen. Deze soort wordt vooral gebruikt voor goedkopere huishoudelijke toepassingen.  De voordelen van deze soort zijn o.a. de hoge sterkte, de ongevoeligheid voor spanningscorrosie en de goede kruipeigenschappen. Binnen de ferritische groep kunnen de legeringen erg verschillen. Onder bepaalde omstandigheden zijn sommige legeringen zelfs beter dan het austenitische RVS type 304. Voorbeelden van toepassingen zijn: containers, heet water tanks, bekleding van stalen tanks, huishoudelijke toepassingen (keukengerei, afwasmachines, wasmachines) en uitlaatsystemen.

  Martensitisch RVS 

  Martensitisch RVS lijkt een beetje op ferritisch RVS. Bij beide RVS soorten is chroom het belangrijkste legeringselement. Martensitisch RVS bevat echter minder chroom dan ferritisch RVS. Deze RVS soort wordt gekenmerkt door de hoge hardheid en sterkte in combinatie met een redelijke corrosiebestendigheid. In het algemeen is de corrosiebestendigheid minder dan dat van ferritisch RVS. Deze soort vindt zijn weg in toepassingen waar naast sterkte en slijtvastheid ook enige corrosiebestendigheid nodig is.  Voorbeelden van toepassingen zijn messen, matrijzen en turbineschoepen, machine- en apparatenbouw.

   Benieuwd welke RVS soort nodig is voor uw toepassing? Neem contact met ons op voor advies op maat.