Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Welke materiaalkeuze: RVS 304 of RVS 316?

Welke materiaalkeuze: RVS 304 of RVS 316?

  Er zijn talloze legeringen RVS beschikbaar met elk hun eigen specificaties. De meeste gebruikte RVS vormen zijn RVS 304 en RVS 316, beide typen zijn  austenitische roestvast staal soorten. Austentisch roestvast staal is aantrekkelijk door de hoge corrosiebestendigheid en is daarmee uitermate geschikt voor toepassingen in agressieve milieu factoren. Alhoewel beide typen austenitische soorten zijn, verschillen de typen wel degelijk. Wanneer kies je nou voor RVS 304 of RVS 316?

  Verschillen tussen RVS 304 en 316

  De beide RVS kwaliteiten worden veruit het meest gebruikt van alle RVS kwaliteiten.  De 304 legering, ook wel de 18/8 legering genoemd, wordt vooral in keukens en in de voedingsindustrie toegepast. De legering biedt een goede sterkte tegen een goede vormbaarheid van het materiaal, hierdoor is de legering handig voor vele toepassingen. De grootste zwakte van 304 is de gevoeligheid voor chloriden en zuren waardoor corrosievorming (plaatselijk) kan ontstaan. Agressieve milieus, zoals zeewater en kustgebieden, kunnen hierdoor zeer ongeschikt zijn voor 304. Meer informatie over 304? Lees meer over  de eigenschappen

  Corrosiebestendigheid
  Het grote verschil tussen 304 en 316 materiaal zit in de samenstelling.  RVS 316 bevat namelijk 2% molybdeen waardoor het materiaal beter bestand is tegen spleet- en spanningscorrosie en putcorrosie. Het molybdeen in de legering maakt 316 ongevoeliger tegen chloriden. Dit in combinatie met een hogere percentage nikkel verhoogt de corrosiebestendigheid van 316.  Deze eigenschappen zorgen ervoor dat 316 ideaal is voor vochtige omgevingen met regelmatige blootstelling aan zout. Hierdoor wordt RVS 316 vaak aangeraden voor buitentoepassingen, vooral als hier sprake is van agressieve milieufactoren. Andere toepassingen van 316 zijn o.a. laboratoria, gebouwen aan de kust, architectuur, boten en fittingen.

  RVS 316 altijd voor buitenhuis gebruik?

  In het algemeen geldt dat RVS 304 voor binnenshuis wordt gebruikt en RVS 316 voor buitenshuis. Deze regel is echter niet altijd van toepassing. In sommige gevallen kan 304 ook goed voor buitentoepassingen worden gebruikt waarbij het niet erg is dat er na verloop van tijd wat vliegroest merkbaar is. Of wanneer de toepassing niet te maken heeft met een agressief milieu en de kans minder groot is dat corrosievorming ontstaat.  Dit scheelt aanzienlijk in de kosten en geeft hetzelfde gewenste resultaat.

  De juiste legeringskeuze

  Het kiezen van de juiste legeringskeuze bepaalt het succes van de toepassing. Een onjuiste legeringskeuze kan ervoor zorgen dat de toepassing toch begint met roesten en hierdoor een stuk minder lang meegaat. Kiest u echter een te hoog gelegeerde legering dan nodig is voor de toepassing, bent u een aanzienlijk stuk duurder uit in de kosten en betaalt u voor eigenschappen die u niet nodig heeft.  Voor het kiezen van de juiste legering moet o.a. rekening  worden gehouden met het milieu, de oppervlaktefinish en het budget.

  Het advies luidt dan ook om altijd professionele hulp in te schakelen rondom de juiste legeringskeuze. Bent u nog niet helemaal zeker of u voor 304 of 316 moet kiezen? Vraag onze verkoopadviseurs om advies. Bel naar 036 5492 222 of mail ons op info@hego.nl.

  Op zoek naar RVS 304 of 316? Bekijk ons assortiment in RVS 304 en ons assortiment in RVS 316.