Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Aluminium legeringen: EN AW 1050 / Al99.5

Aluminium legeringen: EN AW 1050 / Al99.5

  Aluminium is verkrijgbaar in tal van legeringen door de toevoeging van verschillende legeringselementen. Om dieper in te gaan op de mogelijkheden van aluminium, lichten we deze keer aluminium legering EN AW 1050, ook bekend als Al99,5, toe.

  EN AW 1050

  Aluminium legering EN AW 1050, ook wel Al99.5, bestaat voor 99,5% uit aluminium. Hiermee is dit een ongelegeerde legering. Ongelegeerde aluminium legeringen hebben een lage sterkte, een zeer goede vervormbaarheid, uitstekende corrosieweerstand en zijn goed te lassen. Dit is een populaire aluminium legeringen voor algemeen plaatwerk waarbij een gematigde sterkte is vereist.

  De 1050 legering staat bekend om zijn uitstekende corrosieweerstand, hoge rekbaarheid en reflecterende afwerking. Aluminium 1050 is in een halfharde toestand goed te vervormen waardoor het veel wordt toegepast bij dieptrekken en buigen. Daarnaast biedt de legering een goede elektrische geleiding.

  Technische gegevens

  De legering is zeer goed te lassen door de gematigde sterkte. Daarnaast is de legering in zachte toestand goed te vervormen (buigen en dieptrekken). De sterkte kan verhoogd worden door koude deformatie en de daarbij optredende versteviging. Het verstevigen gaat echter gepaard met een afname van de rek en vervormingseigenschappen. De corrosieweerstand is onder normale omstandigheden uitstekend en kan eventueel nog verbeterd worden door de legering te anodiseren. De legering is iets minder geschikt voor verspanen.

  Mechanische gegevens

  De toestand van de legering heeft invloed op de hardheid. In dit geval vergelijken wij toestand H12 en H24. De H14 toestand houdt in dat de legering is verstevigd en ½ hard is. H24 is ook verstevigd en daarnaast  gegloeid, ook deze toestand is ½ hard.

  Toepassingen

  Aluminium legering EN AW 1050 wordt toegepast in situaties waar de mechanische belasting niet groot is omdat het materiaal een gematigde sterkte heeft. Voorbeelden van toepassen zijn o.a: (verkeers)borden, panelen, opslagtanks en keukengerei.

  Meer weten? Neem contact op met onze aluminium specialist Arian Bloks of bekijk ons assortiment in EN AW 1050

  Arian Bloks
  Tel: 036 5492 218
  E: abloks@hego.nl