Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Legeringstoeslag stijgt verder

Legeringstoeslag stijgt verder

  De legeringstoeslag (LT) van roestvast staal AISI 304 stijgt verder voor de maand oktober, met 3,2% naar 1.404 Euro per ton (1.361 Euro/ ton voor september). Ook de legeringstoeslag van AISI 316 stijgt, zij het iets minder sterk, met 2,2% ten opzichte van september naar 2.120 Euro per ton. Hiermee bereiken zowel de LT van 304 als van 316 het hoogste punt sinds juli 2012.

  De LT stijging voor oktober volgt op een lichte stijging voor de maand september van 0,4% voor zowel 304 als 316. Echter, vergeleken met de LT ontwikkelingen eerder dit jaar vallen de LT toenames van 3,2% en 2,2% mee. Zo steeg de LT van 304 in de maanden mei en juni nog met respectievelijk 9,0% en 14,8%. De LT van 316 steeg in mei en juni zelf met 12,2% en 16,7%.

  Nikkelprijs fluctueert sterk
  De nikkelprijs, één van de belangrijkste bestanddelen in de bepaling van de LT, fluctueert het hele jaar al erg sterk. Begin 2014 stond de nikkelprijs nog op 10.080 Euro per ton, in mei stond de koers heel kort op 15.400 euro per ton.

  Sinds 8 september toont de nikkelprijs een dalende trend, van 15.200 euro op 8 september naar 13.000 euro op 30 september, min of meer gelijk aan de stand van half juni, maar nog steeds aanzienlijk hoger dan de stand van begin 2014. Zeker in 2015 verwachten meerdere analisten weer een flinke stijging van de nikkelprijs, misschien zelfs boven de 16.000 Euro (20.000 dollar).**

  Verschillende factoren hebben weer invloed op bovenstaande ontwikkelingen van de nikkelprijs. Eén daarvan is de nikkelvoorraad in de markt. Deze toont al geruime tijd een stijging; afgelopen maand steeg de wereldwijde nikkelvoorraad van 329.000 ton (1 september) naar 356.000 ton (1 oktober, bron: LME). Aanvankelijk was een daling van de nikkelvoorraad verwacht na de export ban die Indonesië in januari instelde, maar de voorraden zoals gerapporteerd door de London Metal Exchange (LME) blijken nog niet te dalen. Enerzijds is dit te verklaren door de verhoogde export van nikkel uit de Filipijnen. Anderzijds is het de vraag in hoeverre de sterke stijging dit jaar klopt. Zo hebben analisten van de Amerikaanse bank Goldman Sachs het idee dat het bij de voorraadstijging deels om verplaatsing van de ene naar de andere locatie gaat. De voorraad stijging zou dan in werkelijkheid vele malen kleiner zijn.

  We zien dus een lichte stijging van de LT voor oktober, enorme fluctuaties van de nikkelprijs over heel 2014, een geclaimde stijging van de nikkelvoorraden. Naast deze ontwikkelingen zien wij zelf een sterk aantrekkende vraag naar roestvast staal over de laatste maanden en wij verwachten dat dit een trend van de hele markt is.

  EU onderzoekt anti-dumping wetgeving
  De Europese commissie onderzoekt of er een importheffing op roestvast staal uit China en Taiwan geheven moet worden, als geconcludeerd wordt dat er sprake is van ‘dumping’ van het materiaal. Het is nog niet zeker of deze wetgeving aangenomen wordt, maar mocht dat gebeuren dan wordt het Chinees/Taiwanese materiaal vanaf de jaarwisseling aanzienlijk duurder. Dit kan gevolgen hebben voor de prijzen die wij in Europa betalen voor roestvast staal.

  Verwachtingen voor de komende maanden
  Door alle onzekere factoren die er spelen is het lastig een duidelijke verwachting uit te spreken voor de legeringstoeslag en de RVS prijzen voor de laatste maanden van 2014. Echter, voor 2015 verwachten we in lijn met de verwachte nikkelprijs ontwikkeling een stijging van de RVS prijzen.

  Over de legeringstoeslag en de nikkelprijs
  De legeringstoeslag (LT) is één van de bestanddelen van de RVS prijs. De RVS kiloprijs die fabrikanten rekenen bestaat naast de LT uit de basisprijs. Een stijging van de LT betekent doorgaans ook een stijging van de prijs van roestvast staal.
  Nikkel is één van de belangrijkste elementen in de 304 en 316 legering en de LT wordt mede bepaald door de nikkelprijzen. Omdat de nikkelprijs in dollars wordt gerekend heeft ook de euro dollar koers invloed op de LT.

  * De genoemde legeringstoeslagen zijn van Aperam. De legeringstoeslagen van Outokumpu laten een vergelijkbare trend zien.
  ** Dit zeggen Australisch onderzoeksanalist Carey Smith van Alto Capital en analisten van Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

  Let op: De inhoud van dit artikel is een zienswijze van HEGO. Aan de inhoud van dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.