Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Lichte stijging legeringstoeslag

Lichte stijging legeringstoeslag

  De legeringstoeslag van roestvast staal AISI 304 is voor de maand september iets gestegen naar 1.361 euro per ton (augustus: 1.356 euro per ton). Ook de legeringstoeslag van AISI 316 is licht gestegen, van 2.066 euro per ton in augustus naar 2.075 euro per ton voor de maand september.

  De legeringstoeslag (LT) is één van de belangrijkste bestanddelen bij de bepaling van de RVS prijs. Een stijging van de LT betekent doorgaans ook een stijging van de prijs van roestvast staal. De LT stijging van de belangrijkste RVS legeringen 304 en 316 is over een langere periode bekeken relatief klein. Eigenlijk is de ontwikkeling sinds juni 2014 redelijk stabiel, zeker in vergelijking met de periode januari 2014 tot en met juni 2014. Van januari tot en met juni stegen de LT’s van 304 en 316 met respectievelijk 38% en bijna 43%. De sterkste stijging werd genoteerd in juni toen de LT van 304 steeg met bijna 15% en 316 met bijna 17%.

  Het ziet er naar uit dat de recente ontwikkeling van de LT voor het grootste deel is toe te schrijven aan de relatief stabiele nikkelprijs, die na zeer sterke stijgingen in de periode tot en met mei sinds juni binnen een bandbreedte van 13.200 tot 14.500 euro per ton blijft.

  Naast de LT’s en nikkelprijzen kunnen we ook een blik werpen op de nikkelvoorraden. Deze breken record na record en staan per 1 september op bijna 329.000 ton (bron: LME). Experts zijn het niet helemaal eens wat hiervoor de belangrijkste reden is, sommigen -zoals Amerikaanse bank Goldman Sachs- spreken zelfs van een definitiekwestie. Zie bijvoorbeeld de zienswijze van Goldman Sachs (in het Engels).

  Wilt u meer lezen, kijk dan bijvoorbeeld eens naar onderstaande links:

  Lees hier meer over de voorraadontwikkeling van nikkel.
  De zienswijze van Goldman Sachs (in het Engels)

  *De genoemde legeringstoeslagen zijn van Aperam. De legeringstoeslagen van Outokumpu laten een vergelijkbare trend zien.