Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Marges staalfabrieken nog relatief hoog

Marges staalfabrieken nog relatief hoog

  De prijzen voor ruwe materialen voor het maken van staal – ijzererts en cokeskolen – staan onder druk van ruim aanbod. De staalprijzen blijven echter relatief hoog in veel regio’s door aanhoudende goede vraag vanuit de bouwsector. Dat is gunstig voor de marges van staalfabrieken. Sinds het begin van 2018 profiteren staalfabrieken van de lagere grondstofprijzen voor het maken van staal.

   

  Metals Insights Staal_20180805.pdf (197 KB)    Download

   

  Lagere prijzen ijzererts, cokeskolen, schroot positief voor marges

  In China daalde de staalprijs aanvankelijk direct na de aankondiging van de VS over het wijzigen van de importtarieven, maar herstelde licht in april mede dankzij aanhoudende goede vraag. In de VS steeg de staalprijs juist sterk, mede doordat het grotere beroep dat werd gedaan op de binnenlandse productiecapaciteit. In Europa zwakte de staalprijs af, maar het tempo van de daling is nog laag. De daling in de Europese staalprijs is echter iets hardnekkiger door overvloedig aanbod van staal. Dit weegt zwaarder dan de – nog steeds – solide vraag naar staal.

  ABN AMRO verwacht dat de grondstofprijzen voor het maken van staal – ijzererts en cokeskolen – de komende maanden laag blijven. Er is namelijk voldoende ruw materiaal beschikbaar. Dat is gunstig voor de marges van staalfabrieken. Uiteindelijk zullen de staalprijzen door seizoenseffecten – met zwakkere vraag gedurende de zomermaanden – eveneens afzwakken en volgen de marges dan ook die trend.

  Ondanks de turbulentie in de markt – vooral door de wijziging in het economisch beleid in de VS – is de volatiliteit met 1% in de afgelopen maand in de mondiale (warm gewalst) staalprijs relatief laag gebleven. Maar per regio en per staalproduct zijn er grote verschillen.

  Prijsvolatiliteit van staalproducten naar regio

  In warm gewalst staal maakt de prijs de laatste tijd weinig bijzonder schokkende bewegingen. De fundamentele ontwikkelingen zijn hier stabiel, met relatief weinig verrassingen in vraag en aanbod. Vooral de volatiliteit in de prijzen voor bewapeningsstaal in China bevindt zich momenteel op hoog niveau. De bezettingsgraad in China is exceptioneel hoog momenteel en dat komt mede doordat de vraag naar bewapeningsstaal goed is. Dat verhoogt niet alleen de prijs, maar ook de beweeglijkheid. In de VS en de EU bevindt de prijsbeweeglijkheid in dit segment rond het langetermijngemiddelde.

  In de prijs van staaldraad is de beweeglijkheid opgelopen in vooral de VS en China. De staaldraad prijs in de VS steeg sinds begin dit jaar met 23%, terwijl de prijs in China daalde met 5%. In Europa is de prijs beweeglijkheid in alle staalproducten op dit moment relatief laag, met name in Noord-Europa. Met het zomerseizoen in aantocht – waarin de vraag naar alle typen staal doorgaans afneemt – zullen de prijzen licht afzwakken en zal de prijs beweeglijkheid daarmee ook laag blijven.