Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Nikkel update oktober 2016: Nikkel naar hogere prijzen?

Nikkel update oktober 2016: Nikkel naar hogere prijzen?

  Terwijl de afgelopen dagen de meeste metalen een koersdaling vertoonden vanwege o.a. een sterkere dollar, laat de nikkelkoers juist een vlakke beweging zien. Volgens André van der Veen, Commercieel Directeur bij HEGO Stainless Steel & Aluminium, kan dit betekenen dat ondanks de neerwaartse druk op de globale metaalmarkt, investeerders geloof blijven houden in nikkel. Volgens Van der Veen kan dit zelfs leiden tot een nieuwe ‘rally’: “De koers van nikkel is in de afgelopen weken stabiel gebleven waardoor er zich een nieuw steunpunt heeft gevormd rond USD 10.000, daar komt bij dat de zogenoemde fundamentele redenen ook positief zijn.

  De fundamentele redenen waar van der Veen het over heeft, hebben te maken met belangrijke ontwikkelingen in Indonesië en de Filipijnen. Recentelijk heeft Indonesië aangegeven dat het land het export verbod op nikkel ore en bauxiet ‘bijna zeker’ zal blijven handhaven. Eerder was er bij veel investeerders de angst dat het verbod mogelijk opgeheven zou worden. Nu duidelijk is dat dit niet het geval is, zijn investeerders weer bereid
  nikkel te kopen.

  Daarnaast hebben de Filipijnen aangegeven dat zij het export verbod voor nieuwe nikkel mijnen blijven handhaven en dat zij de in het verleden verleende vergunningen aan nikkel producenten opnieuw gaan beoordelen. Hierdoor ontstaat de kans dat meer mijnen de nikkelwinning zullen moeten gaan staken.

  Gevolgen voor roestvast staal prijzen

  Vanwege de huidige ontwikkelingen is het aannemelijk dat de roestvast staal prijzen op de korte termijn zullen gaan aantrekken. Een stijging van de nikkel koers zal leiden tot een hogere legeringstoeslag. Vorige maand is de legeringstoeslag met €60 per ton gedaald vanwege een gemiddeld lagere koers van het nikkel t.o.v. de voorgaande maand. Voor de komende maand is de legeringstoeslag inmiddels weer met €75 per ton gestegen. Daarnaast hebben roestvast staal leveranciers, waaronder het Finse Outokumpu, hun basisprijzen vorige maand al verhoogd wat er toe heeft geleid dat ondanks de daling in de legeringstoeslag, de prijzen vorige maand op een gelijk niveau bleven. Vanwege de recente stijging van de legeringstoeslag en de gelijkblijvende basisprijs, mag verwacht worden dat de roestvast staal prijzen op korte termijn zullen gaan stijgen.