Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Trump stelt importheffing in op staal en aluminium uit EU

Trump stelt importheffing in op staal en aluminium uit EU

  De Verenigde Staten stellen toch importheffingen in op staal en aluminium uit de Europese Unie, Canada en Mexico. Daarmee komt voor deze landen een eind aan de tijdelijke vrijstelling van twee maanden.

  In het kort:

  • De VS maakt een einde aan de tijdelijke vrijstelling van twee maanden voor de EU, Mexico en Canada.
  • Vanaf vrijdag 1 juni 6.00 uur Nederlandse tijd vervalt de vrijstelling.
  • De EU heeft meteen laten weten met tegenmaatregelen te komen.
  • Ook start de EU een procedure bij de Wereldhandelsorganisatie (WHO).
  • Het Nederlandse kabinet noemt de beslissing van de VS onverstandig en betreurenswaardig.

  President Donald Trump had in maart een invoerpercentage van 25 procent aangekondigd voor staal en 15 procent voor aluminium, gebaseerd op de aanpak van de vermeende bedreiging voor de nationale veiligheid. Op 30 april verlengde hij met 30 dagen de tijdelijke vrijstelling van staal- en aluminium tarieven voor Canada, Mexico en de EU om de onderhandelingen voort te zetten.

  Ross zei dat er niet veel vooruitgang is geboekt in de onderhandelingen met de Europese Unie, maar dat de NAFTA-onderhandelingen met Canada en Mexico langer duren dan verwacht. “We kijken uit naar de voortzetting van de onderhandelingen met Canada en Mexico aan de ene kant en met de Europese Commissie aan de andere, omdat er nog andere problemen zijn die moeten worden opgelost”, zei de handelssecretaris.

  Hoewel het opleggen van een recht van 25 procent op de invoer van staal en 15 procent op aluminium bedoeld was om de Chinese industrie te beroeren, lijkt het nieuwe tariefbeleid goede Amerikaanse vrienden en bondgenoten te raken. Ross ontkende deze indruk en zei dat er sprake was van overslag van Chinees staal en aluminium.

  De Trump-administratie heeft onbepaalde vrijstellingen verleend aan Argentinië, Australië en Brazilië op basis van overeenkomsten die in principe met die handelspartners zijn bereikt. Zuid-Korea ontving ook een permanente vrijstelling van de staaltarieven nadat een absoluut quotum was overeengekomen dat gelijk was aan 70 procent van de invoer in 2015-2017. Zuid-Korea heeft geen vrijstelling bedongen voor zijn aluminium export.

  Bron: MoneyControl