Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Verwachting: Vraag naar RVS in de EU komt uit op 4% groei voor 2014

Verwachting: Vraag naar RVS in de EU komt uit op 4% groei voor 2014

  Verwachting: Vraag naar RVS in de EU komt uit op 4% groei voor 2014

  Vooruitzichten positief ondanks afname groei in Q4

  Het vierde kwartaal van 2014 is gestart met een stabilisatie van de kwantitatieve vraag naar roestvast staal in de Europese Unie, vergelijkbaar met dezelfde periode in 2013. Desondanks verwachten we voor heel 2014 nog steeds een 4% volumegroei van de vraag naar RVS ten opzichte van 2013.

  De dalende nikkelprijzen in september leidden tot een lichte afname van de koopbereidheid van RVS verbruikers. Maar de verwachtingen zijn nog steeds optimistisch. Het Steel & Metals Market Research (SMR) verwacht nog zeker een groei van de Europese markt in 2015, maar in een iets lager tempo dan 2014. Voor volgend jaar gaat men uit van een groei van 0-2%.

  De prijzen van grondstoffen blijven onstabiel, vooral de nikkelprijs fluctueert sterk. Na het hoogste punt op 8 september (€15.302 per ton), begon nikkel aan een daling. Het laagste punt werd bereikt op 27 oktober, op een stand van €11.581 per ton. Sinds 28 oktober toonde nikkel weer een opwaartse trend en stabiliseerde op een prijs van circa €12.200 per ton op 5 november. De vraag is natuurlijk hoe nikkel zich verder gaat ontwikkelen in november en december. Met de wetenschap van vandaag verwachten wij een stijgende trend van de nikkelprijs in 2015, maar de laatste twee maanden van 2014 blijven onzeker.

  In een poging de voorraden onder controle te krijgen, hebben roestvast staal inkopers in de hele Europese Unie in oktober kleinere aankopen gedaan, vooral door de stijging van de legeringstoeslag in die maand. Echter, de ogenschijnlijke stabilisatie van de nikkelprijs nu en de positieve vooruitzichten voor de Europese verwerkingsindustrie in 2015, creëert een positief potentieel voor roestvast staal in de komende periode.

   

  Let op: De inhoud van dit artikel is een zienswijze van HEGO. Aan de inhoud van dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.